Gastblog van Ester Oude Nijhuis van De Succesvolle Ambtenaar

Toen ik een oproep deed op LinkedIn of er bloggende ambtenaren waren met als doel de mooie kanten van het werk van ambtenaar te laten zien werd ik in contact gebracht met Debby Boers van www.ikbenraamambtenaar.nl. Ik ben erg gecharmeerd van de beweging die Debby op gang heeft gebracht. Tegen het vak van ambtenaar wordt vaak zo anders aangekeken dan zou kunnen. Graag steek ik alle volgers van de Ik ben raamambtenaar een hart onder de riem met onderstaand blog.

7 redenen waarom slimme, ambitieuze mensen ambtenaar worden en blijven

Ze zijn er zeker! Slimme, ambitieuze mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid. En dat is heel goed, want de overheid heeft deze mensen heel hard nodig.

Tegelijkertijd is het niet altijd makkelijk om bij de overheid te werken. In het bijzonder het imago en de beelden die er bestaan over ambtenaren, deze zijn vaak ronduit beledigend en pijnlijk (en onwaar).

Een paar voorbeelden (echt gebeurd):

  • Als je al jong kiest om bij de overheid te werken zegt een studievriend tegen je: “Slim van je, dat je kiest voor zo’n werkgever. Voor als je straks kinderen krijgt, fijn zo’n rustige carrière start”.
  • Een familielid zegt grappend: “Werk je daar nou nog steeds? En je kon zo goed leren.”
  • Je bent op een feestje met mensen die niet weten waar je werkt. Als je vertelt dat je voor de gemeente werkt krijg je een enorme lading over je heen. “Dit deugt niet en dat deugt niet.” Je had liever je mond gehouden… Werk je bij de rijksoverheid of provincie dan is dit niet anders.
  • En dan heb ik het nog niet over uitspraken over ambtenaren op social media.

Er is geen beroepsgroep waar zo ongegeneerd negatief over wordt gesproken. Tijd voor een ander geluid.

Waarom een ambtelijke carrière juist geweldig is

Hoe komt het dat slimme, ambitieuze mensen ook juist heel bewust kiezen voor een ambtelijke carrière en daar helemaal achter staan? Wat maakt het vak van ambtenaar (want dat is het) zo boeiend en aantrekkelijk? In dit artikel vind je 7 redenen.

 

Het werk doet ertoe

Een belangrijke reden om te kiezen voor werken bij de overheid is dat het werk zinvol is. En zinvol werk vinden we steeds belangrijker. Aaron Hurst, een Amerikaanse goeroe heeft hier in 2017 een bestseller over geschreven (de Betekeniseconomie). Alleen geld verdienen geeft steeds minder voldoening. Hierdoor groeit maatschappelijk verantwoord ondernemen in een snel tempo. Veel slimme, ambitieuze mensen kiezen voor werken voor de overheid omdat zij zinvol werk willen doen.

Er wordt heel hard gewerkt

In tegenstelling tot de grapjes die gemaakt worden over luie ambtenaren wordt er bij de overheid door veel mensen heel hard gewerkt. Mensen die werken aan iets dat groter is dan zijzelf vinden het prima om een stapje extra te zetten. Veel bijeenkomsten met de politiek of inwoners zijn vaak ’s avonds en dan ben je er gewoon.

Het werk is heel veelzijdig

Het aanbod aan “producten” bij een overheid is ongelooflijk groot. Zo’n uitgebreid en veelzijdig aanbod, dat zie je bij een bedrijf niet. Van een paspoort, tot een omgevingsvergunning, tot de OZB belasting, een bijstandsuitkering, of het organiseren van deugdelijke verkiezingen, etc. etc. etc. Het komt allemaal bij 1 en dezelfde organisatie vandaan.

Je krijgt snel verantwoordelijkheid en vrijheid

Als je wil kun je al heel snel nadat je bij de overheid werkt veel verantwoordelijkheid en ook vrijheid krijgen. Als je laat zien dat je ambitie hebt en bewezen dat je goed werk kunt leveren word mag je snel zelf bepalen wat een goede aanpak is en ervoor zorgen dat dit wordt uitgevoerd.

Fijne collega’s

Bij de overheid werken veel fijne mensen waar je prettig mee kunt samenwerken.

Werken in een politieke gestuurde organisatie

Werken bij de overheid, betekent werken in een politiek aangestuurde organisatie. En dat is heel interessant. Want iedere 4 jaar kan de kleur van deze politieke top zomaar compleet veranderen, heel bijzonder. Ambtenaren zij niet anders gewend en zijn loyaal aan de politiek. Bestuurders mogen heel blij zijn met hun ambtenaren!

De media houden je in de gaten

De media houden van de overheid en wat daar gebeurt. Daar moet je altijd rekening mee houden, je werk ligt onder een vergrootglas. Als je bij de overheid werkt gebeurt het heel vaak dat je iets over jouw werk in de krant of een tijdschrift tegenkomt. Dat heb je niet zo snel als je voor een bedrijf werkt.

 

Hoe behoud je talentvolle en gedreven medewerkers?

Ondanks bovenstaande 7 redenen lopen nog veel slimme, ambitieuze mensen vast in hun werk voor de overheid. Ze komen binnen met een gedrevenheid en passie voor de samenleving en lopen vast in bijvoorbeeld bureaucratie en stroperigheid.

En dat kan anders. Want de overheid heeft goud in handen in deze tijd dat betekenisvol werk steeds belangrijker wordt. Wat slimme, ambitieuze ambtenaren nodig hebben (naast uitdaging, betrokkenheid, waardering en een eerlijke beloning) is ten minste persoonlijke groei. Bijvoorbeeld door een tijdje op een andere plek te werken. En door te investeren in kennis en vaardigheden.

Ben je een ambitieuze professional bij de overheid? Dan heb ik speciaal voor jou de checklist gemaakt “Hoe word je een succesvolle ambtenaar; 25 tips waardoor jouw projecten de eindstreep wél halen, in minder tijd”. Je kunt deze hier downloaden

Klik hier

Op een stralende overheid,

Ester

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Binnenlands Bestuur, via Publiek.nl.

Over de auteur: Ester Oude Nijhuis helpt met De Succesvolle Ambtenaar ambitieuze overheidsprofessionals om meer resultaten te bereiken met hun werk en veel meer voldoening te krijgen. Ze krijgen anderen makkelijker mee en krijgen maximaal grip op besluitvorming.