Een ouderwetse raamambtenaar heeft de naam lui te zijn. En daar kan de nieuwe raamambtenaar van leren. Echt waar? Ja, niet van alles natuurlijk. Maar de ouderwetse raamambtenaar heeft wel een aantal afpoeiertechnieken in zijn repertoire waardoor hij niet hoeft te werken. De nieuwe raamambtenaar kan deze afpoeiertechnieken gebruiken om alleen het werk te doen waarmee hij daadwerkelijk bijdraagt aan de maatschappij. Zo heeft hij tijd over om zijn raam open te zetten en naar buiten te gaan.

Negen afpoeiertechnieken

DELLE-principe

Durch Einfach Liegen Lassen, Erledigen.
Gewoon op de stapel, grote kans dat je er nooit meer iets over hoort. Vragen ze er toch nog om: “Ik ben er mee bezig.”

Ja zeggen, nee doen

“Maar natuurlijk, ga ik ervoor zorgen, komt in orde.” Zie verder DELLE-principe.

Doorvragen

Heel leuk bovendien: heel veel vragen stellen. Hoe het dan precies moet. Waarom dan zo. Of ze dan links of rechts bedoelen. Net zolang tot ze je gaan ontlopen.

Voortdurend het verkeerde doen

Neem bijvoorbeeld een urenregistratie. Vul gewoon onzin in. Als je het terugkrijgt: heel hard sorry zeggen en weer het verkeerde doen.

Een ander laten doen

Kijk eens goed om je heen, er is vast wel iemand anders die je dit kunt laten doen.

Ruilen

Sommige dingen gaan je makkelijk af, op andere zaken zit je eindeloos te zweten. Misschien geldt voor de mensen in je omgeving wel precies het omgekeerde. Ruil eens wat vaker van vervelende klussen tegen klussen die jou makkelijk afgaan.

Beweren dat je het al hebt gedaan

Gewoon een vorm van liegen. Beweer dat je het al hebt opgestuurd of dat het al afgehandeld is. Bij een echte bureaucratie hoor je er nooit meer iets over.

Verlies fingeren

“Ik wil het graag doen, maar ik ben het formulier kwijt. Kunnen jullie er nog één sturen?” En dat dan eindeloos blijven herhalen.

Nee zeggen

En dat dan vooral niet toelichten. ‘Nee’ is een volzin.

Deze afpoeiertechnieken heb ik niet zelf verzonnen. Je kunt ze nalezen in het boek ‘Turbomanagement. Minder doen, meer bereiken.’ van Jeroen Busscher.