Ik kwam laatst de theorie van ‘de succesvolle patiënt’ van Adrew Weil tegen. De heer Weil is een Amerikaanse arts en publicist. Deze man heeft jarenlang onderzocht wat succesfactoren zijn voor patiënten die vanuit behoorlijk hopeloze situaties toch genezen. In zijn boek ‘Het lichaam wil gezond zijn’ staat een reeks van aanbevelingen.

Zouden deze aanbevelingen ook van toepassing kunnen zijn op ambtenaren die een echte raamambtenaar willen worden? Kijk je hebt er een paar ‘beige’ exemplaren bij zitten. Die worden op zijn hoogst nog een ander tintje beige. Maar je hebt ook ambtenaren die het echt anders willen doen. Dit willen een echte mindful, van negen tot vijf (net-)werkende raamambtenaar worden.

En wat is daarvoor nodig?

Er is altijd hoop!

Heeft het ene hulpboek niet geholpen? Heeft de andere coach je alleen maar verder weg van het raamambtenaarschap afgebracht? Maakt niet uit. Dat betekent alleen dat dat niet de juiste wegen waren om te bewandelen. En het betekent dan ook niet meer of minder dan dat. En gelukkig is er dan nu een complete website waar je alles kunt lezen over hoe een uitermate succesvolle raamambtenaar te worden: www.ikbenraamambtenaar.nl.

Zoek actief hulp.

Ga actief op zoek naar iemand die of iets dat jou verder kan helpen. Lees en kijk alles wat los en vast zit. Vraag anderen om hun mening en ideeen. Wees niet de passieve, volgzame, beige ambtenaar. Wees een raamambtenaar!

Ga op zoek naar anderen die ook raamambtenaar zijn geworden.

Het is enorm inspirerend om mensen te ontmoeten die van kleur zijn verschoten. Dus niet meer beige zijn. Ik bedoel daarmee te zeggen: verandert van ambtenaar naar raamambtenaar. Kijk goed om je heen. Wie heeft er plezier in zijn werk? Wie straalt? Wie heeft er een gezond kleurtje? Ja die ja. Die collega met dat gezonde kleurtje komt vaker buiten dan jij. Die heeft zijn raam open gedaan en is naar buiten gestapt. Dat is een raamambtenaar. Praat eens met hem of haar. Hoe heeft hij of zij het aangepakt?

Sluit een verbond met een professional

Wat je nodig hebt om echt te veranderen is ondersteuning. Iemand die je door dik en dun steunt en stimuleert om het beste uit jezelf te halen. Iemand die in jou gelooft. Iemand die jou adviseert, met je meedenkt. Doe het niet alleen!

Verander je leven radicaal

Ja je kunt het stapje voor stapje doen. Of je pakt het radicaal aan. Je schudt het beige van je af en wordt van de één op de andere dag raamambtenaar. Waar kun je dan aan denken? Een andere werkgever. Een andere functie. Pauzes nemen en niet achter je laptop eten. Raam open zetten en naar buiten stappen.

Zie het als een kans om te groeien

Je kunt je als een slachtoffer gedragen en zeggen: “Zo is nou eenmaal de cultuur bij ons.”
Of je gaat de confrontatie aan met jezelf. Je kunt niet de omgeving veranderen, maar wel jezelf!

Accepteer jezelf zoals je bent

Kijk naar jezelf in de spiegel. Omarm het mooie mens dat je bent. Je bent al een goede raamambtenaar. Goed is goed genoeg!