Ken je die serie ‘Gossip Girl’ nog? Het is al weer een jaar of 10 geleden dat die werd uitgezonden. Maar je kunt waarschijnlijk wel raden waarover deze serie ging? Juist ja … roddelen. Het draait allemaal om een clubje East Side Upperclass tuttebollen die elkaar het leven zuur maken en elkaar niet vertrouwen. Ik zat deze show echt met gekrulde tenen te bekijken. Hoe kun je elkaar dat nou aandoen? Waar is de naastenliefde naartoe? Toch gebeurt dit niet alleen in hartje New York bij de rich en famous. Ook op het kantoor kan het er hard aan toe gaan.

 

Ja, als je dit leest denk je dat roddelen alleen maar slecht is. Maar voor mijn gevoel is dat niet zo. Er zitten altijd twee kanten aan een medaille. Ik denk, ik vermoed dat roddelen ook positieve kanten heeft, maar waar zit dan die grens?

 

Laten we dit artikel beginnen met de slechte kanten van roddelen. Dan eindigen we dit artikel positief. Afgesproken? Oké daar gaan we …

 

Wat is roddelen?

Roddelen betekent letterlijk: Met genoegen praten over anderen, met name in ongunstige zin.

 

Kijk … er zit niet voor niets een komma in bovenstaande zin. De grens zit dus ergens tussen ‘met genoegen praten over anderen’ en ‘met name in ongunstige zin’.

 

De negatieve kanten van roddelen

Tja, je zal maar het onderwerp van de roddel zijn. Dan kom je nog eens achter dingen over jezelf die je zelf nog niet wist. Roddelen is pijnlijk.

 • Je kwetst er iemand mee.
 • Je kunt er iemand letterlijk ziek mee maken.
 • De onderlinge sfeer in je team bederft totaal.
 • Het onderlinge vertrouwen beschadigt of is gewoonweg weg.
 • Anderen kijken jou met een scheef oog aan. Ze wantrouwen jou.
 • Kwaadspreken is gewoonweg laf.
 • En mensen worden tegen elkaar uitgespeeld.

 

Welke positieve kanten heeft roddelen?

Nou naast dat je kennelijk zo belangrijk bent dat er over je wordt gepraat (is cynisch bedoeld, maar dat snappen jullie wel), noemt sociaal-psychologe Beatrijs Ritsema nog een aantal positieve punten. Overigens kun je haar hele artikel hier vinden.

  1. Een persoonlijk gesprek met confidenties dwingt gespreksgenoten in een empathische rol van medeleven en begrip tonen. Als vertrouweling is het niet je voornaamste taak om met kritiek te komen, tenzij omzwachteld en invoelend geformuleerd. In gesprekken over derden zit zo’n empathische rem er helemaal niet op. Inhoudelijk kunnen precies dezelfde kwesties ter sprake komen als in confidentiële zelf-roddel, maar de morele oordelen, waar een roddelgesprek altijd op gericht is, vliegen vrijuit en moeiteloos over tafel, omdat de persoon over wie het gaat er niet bij zit om gekwetst te worden. Ook wordt er meer gelachen dan in empathische zelf-roddel-gesprekken.
  2. Door te praten over hoe andere mensen leven en daaraan een oordeel te verbinden, kun je zelf beter je weg vinden. Je kunt er bijvoorbeeld van opsteken dat het niet verstandig is de reply-to-all-functie te hanteren, wanneer je een naaktfoto wil versturen naar je geheime minnares.
  3. Stel dat een chef een intieme relatie onderhoudt met een medewerker. Dan is het voor collega’s relevant om daar weet van te hebben, niet zozeer om die relatie te veroordelen, maar omdat het belangrijk is om te weten hoe de allianties liggen binnen een organisatie. Wie nuffig zegt dat hij niet naar geroddel wil luisteren staat op achterstand. Je zou zelfs kunnen zeggen dat iemand zonder enige belangstelling voor andermans dwaasheden en uitzonderlijk gedrag een beetje wereldvreemd is. Los daarvan werkt het toetsen van meningen en overeenstemming vinden in een oordeel verbindend. Het is prettig om het met een gespreksgenoot eens te zijn over gedrag dat op een of andere manier afwijkt van de verwachtingen. Informatie is macht, dus iemand die een smakelijk brokje in de groep kan gooien verwerft status en degenen die het nieuws savoureren voelen zich gevleid dat ze bij de incrowd horen. Roddelen blaast de intimiteit aan.
  4. Natuurlijk draagt roddel bij aan een zekere mate van zelfverheffing. Niets zo strelend voor het ego als vileine observaties uitwisselen in een klein groepje en het hartgrondig eens te zijn over hoe belachelijk bepaalde andere mensen zich gedragen.

 

Regels voor roddelen

Roddelen kan dus best een positieve uitwerking hebben, maar de grens ligt dus bij het praten over elkaar op een ongunstige manier. De regels voor positief roddelen zijn:

 1. Vertel altijd de waarheid en nooit leugens. Is niet duidelijk of het om de waarheid gaat, vertel het dan niet of zeg dat je niet weet of het wel waar is
 2. Ga na of je iemand beschadigt door zo’n verhaal door te vertellen. Denk je dat dit zo is, houd het dan voor je
 3. Heb je beloofd iets niet door te vertellen, doe het dan niet. Het is niet alleen schadelijk voor de ander, maar ook voor jezelf. Zoiets komt namelijk toch wel uit en dat zet relaties enorm onder druk.

 

Wat als iemand zich niet aan de regels houdt?

Tja … dat blijf je houden. De vraag is, ga jij er in mee? Er is één zin die het geroddel kan stoppen.

 

‘Waarom vertel je mij dit?’

 

Volgens psychologen geeft deze zin aan dat je niet wil participeren in het gesprek en legt de twijfel bij degene die het gesprek start. Want wat heeft hij of zij aan het roddelen.