De afgelopen weken heb ik een aantal keren de vraag gehad …

Wat wil jij bereiken met Ik ben raamambtenaar?

Ik heb twee doelen.

Doel 1 is persoonlijke ontwikkeling.

Op de pagina Ik ben raamambtenaar kun je lezen dat ik het druk heb met de verkeerde dingen. Ik heb het druk met papieren schuiven. Veel overleggen voeren. E-mails lezen. Bedenken hoe de buitenwereld eruit moet komen te zien. De basis op orde brengen. Nog meer overleggen. Telefoneren. Mijn pauzerondje lopen met mijn boterhammetjes in een zakje. Daarna heb ik nog meer overleggen en tot slot schrijf ik nog een collegeadvies waar heel veel spoed achter zit en dat daarna .. weken (aantal zelf invullen ;-)) in de besluitvormingsprocedure vast zit.

Dat wil ik dus niet meer. Ik word raamambtenaar. Nee niet zo één waar je toch niet bang voor hoeft te zijn, omdat hij toch niets doet. Ik word een nieuw soort raamambtenaar.

Wat is dan die nieuwe betekenis van raamambtenaar?

tabel raamambtenaar

Doel 2 is het creëren van een beweging

Ik wil niet de enige raamambtenaar zijn. Ik weet dat ik niet de enige raamambtenaar ben. Mijn artikelen worden niet voor niets massaal gedeeld en geliked op bijvoorbeeld LinkedIn. Hoe mooi zou het zijn als er steeds meer raamambtenaren komen? Hoe mooi zou het zijn dat we ook steeds meer zo worden gezien (letterlijk en figuurlijk) door de inwoners en uitvoeringsorganisaties? Hoe mooi zou het zijn als we geen jaarlijkse ambtenarenloop zouden hebben, maar een raamambtenarenloop? Hoe mooi zou het zijn als onze kinderen zeggen: “Ik wil later raamambtenaar worden!”. Hoe mooi zou het zijn als raamambtenaar geen scheldwoord meer is, maar een compliment.

Zou dat niet mooi zijn?

En zo’n raamambtenaren beweging begint met één persoon. Eén persoon kan een beweging in gang zetten. En alle grote dingen zijn in gang gezet door iemand. Iemand met een visie, een droom, een missie. Iemand die zich niet aan de kant heeft laten zetten of zich heeft laten ompraten door mensen die (goedbedoeld) vroegen “zou je dat nou wel doen?”

In mijn zoektocht naar onderbouwing bij dit artikel kwam ik onderstaande video tegen waarin een man op een berg alleen staat te dansen. Niet alleen gaat hij onverstoorbaar verder, zijn plezier en enthousiasme werken aanstekelijk en trekken een tweede persoon aan, en dan een derde en vervolgens steeds meer. Zo werkt de ripple, zo ontstaat een movement. Wees dus nooit bang om ergens voor te gaan staan ook al lijk je nog de enige. Er moet iemand zijn die het voortouw neemt. Iemand moet de man of in mijn geval de vrouw op de berg zijn.

Bedankt voor jullie steun om de raamambtenaren beweging vorm te geven! Ik kan het niet alleen. Dus als jij wilt bijdragen laat het me onder de blog weten.