SMART = Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden.

Zo stel je doelen. Toch? Ten minste, dat wordt ons met de paplepel ingegoten. Geertje Couwenbergh geeft in haar boek ‘Maak werk van je leven’ een andere invulling aan het begrip SMART. Deze invulling zou ons ambtenaren wel eens kunnen helpen een betere raamambtenaar te worden.

SMART voor de mindful raamambtenaar

Specifiek

Specifiek zijn betekent alles in volledige detail ervaren en uitvoeren.  Als raamambtenaar ben je aandachtig naar alles: van het behandelen van je e-mails tot het schrijven van een beleidsnota tot het beantwoorden van raadsvragen.
Je bent in detail aanwezig. Dat betekent dat je met volledige aandacht je werk doet, fysiek en mentaal. Mentaal concentreer jij je op je werk. Fysiek bemerk je dat je maag ineen krimpt van dat ene gesprek dat je voert. Je staat in verbinding met jezelf. En vanuit die verbinding met jezelf en de wereld kun jij je wensen, zorgen en gedachten duidelijk ervaren en uiten. Dat is specifiek zijn als mindful raamambtenaar.
Een goede manier om te checken of jouw werk specifiek is, is het beantwoorden van deze vragen:

 1. Wat neem je mee naar je werk? Je brein of je hele wezen?
 2. Focus je op details: hoe voelt je lichaam? Hoe smaakt de koffie?

Meetbaar

Het werk van de raamambtenaar levert iets op. De energie die je steekt in je werk, wordt uitbetaald in voldoening, dankbaarheid en zingeving. Je maakt een echt verschil voor de inwoners. Maar het is niet alleen zingeving die ervoor terugkrijgt. Het is ook salaris. De mindful raamambtenaar heeft de balans tussen de basisvoorzieningen en de innerlijke rijkdom.
Een goede manier om te checken of jouw werk meetbaar is, is het beantwoorden van deze vragen:

 1. Heeft wat je doet effect?
 2. Komt er voor je gevoel meer of minder energie terug dan je geeft?
 3. Is er een juiste balans tussen salaris, erkenning en voldoening?

Acceptabel

De mindful raamambtenaar verlangt ernaar zijn werk en leven, zijn hart en hoofd, zijn eigen belang en dat van anderen op één lijn te brengen. Doet jouw werk dat? Is jouw werk acceptabel? Draag jij daadwerkelijk je steentje bij aan de maatschappij? Of zit jij er alleen ter meerdere glorie van jezelf?
Een goede manier om te checken of jouw werk acceptabel is, is het beantwoorden van deze vragen:

 1. Is wat ik/de organisatie waarin ik werk doe(t) waar? Lever ik wat ik zeg dat ik doe?
 2. Is hoe ik/mijn organisatie het werk doe(t) vriendelijk? Ben ik vriendelijk, open, hartelijk in mijn contact met anderen? Geeft mijn organisatie oprecht om de werknemers en inwoners? Kan ik in mijn werk vriendelijk zijn naar mijzelf?
 3. Is wat ik/mijn organisatie doe(t) nodig? Vervuilt of verwart mijn organisatie de wereld met onnodige diensten of producten? Hoeveel van mijn werkzaamheden zijn echt nodig? Draagt wat ik doe bij aan het welzijn – dat van anderen en mezelf?

Realistisch

Realistisch zijn in een kerneigenschap van de mindful raamambtenaar. Realistisch zijn betekent in lijn zijn met de werkelijkheid. De werkelijkheid heeft twee basiskenmerken: 1. alles is met elkaar verbonden en 2. alle is tijdelijk. De mindful raamambtenaar is realistisch doordat hij weet dat het enige waar hij echt invloed op heeft, zijn eigen geest en hart zijn. Zijn mentaliteit. En dat besef is niet alleen professioneel, haalbaar en duurzaam, maar ook nog eens de sleutel naar het diepste geluk.
Een goede manier om te checken of jouw werk realistisch is, is het beantwoorden van deze vragen:

 1. Wat is nu werkelijk het meest belangrijk voor je?
 2. Wat wil je dat mensen over je zeggen op je begrafenis of crematie?

Tijdgebonden

De mindful raamambtenaar weet dat alles een keer ophoudt te bestaan. Niets is voor eeuwig. Wat betekent dat in de praktijk? Een mindful raamambtenaar verspilt zijn tijd niet aan dingen die er niet toe doen. Afleidingen bestaan niet. Recht op zijn doel af.
Een goede manier om te checken of jouw werk tijdgebonden is, is het beantwoorden van deze vragen:

 1. Waar blijf je onnodig hangen?
 2. Welke technieken of tools kun je gebruiken om je werk sneller te doen?
 3. Begin je je werkdag met de taken die je echt moet doen? Of start je de dag met het lezen van je e-mails en kom je vervolgens niet meer toe aan je eigen werk?

Dit artikel is gebaseerd op het artikel ‘Werk in uitvoering’ van Geertje Couwenbergh. Eerder verschenen in de Happinez.