Week 4 van de thuisquarantaine is aangebroken. Waar deze raamambtenaar eerst niet genoeg kon rondtoeteren dat je vooral het raam uit moest klimmen en buiten moest zijn. Is deze raamambtenaar nu vooral druk bezig het raamambtenaarschap opnieuw uit te vinden.

Hoe kun je een raamambtenaar zijn als je verplicht thuis en binnen moet werken?

Tip 1 Zoek een raam op
Ga achter, naast of in ieder geval bij een raam in de buurt zitten. Dan heb je het minste last van ontwenningsverschijnselen en kun je in ieder geval nog als een ouderwetse raamambtenaar uit het raam staren. Lekker ouderwets lummelen.

Over lummelen gesproken. Je hebt nu de kans om uit de ratrace te stappen. Je bent voor een aantal weken (misschien wel maanden) geïsoleerd van je collega’s. Je hoeft niet meer van vergadering naar vergadering te rennen. Je kunt je tijd zelf indelen. Je kunt starten met werken als de zon opkomt. Je kunt stoppen met werken aan het begin van de middag en dan ‘s avonds weer het één en ander doen. Je kunt lummelmomenten inplannen. Gewoon je eigen ritme volgen. Doen wat goed voelt voor jou. Als je maar wel resultaten blijft boeken en deze zichtbaar maakt voor je collega’s en inwoners.

Tip 2 Blijf in contact met de mensen waarvoor je het doet
Hoe doe je dat?

  1. Je kunt een ouderwetse briefkaart sturen naar al je contacten. Ik weet niet hoe dat voor jullie voelt, maar ik ben altijd als een kind zo blij als ik een echte kaart krijg. Dat iemand de tijd en rust heeft genomen om met aandacht een kaart te schrijven. Mij doet dat echt iets.
  2. Bellen. Dat is echt iets wat je al lummelend achter je raam, op je balkon of in je tuin kunt doen. Gewoon een belangstellend belletje plegen. “Hoe gaat het met je?” En dan gewoon luisteren. Een luisterend oor zijn.
  3. Skypen, Zoomen o.i.d. Werkt heel fijn voor vergaderingen. Die overigens ineens veel korter kunnen. Is mij opgevallen. Jullie ook? Moeten we er dadelijk ook echt in blijven houden.
    Het fijne aan Skypen (of die andere programma’s) is dat je elkaar kunt blijven zien. Je ziet elkaars gezichten. Je ziet hoe de ander reageert. Het is natuurlijk niet hetzelfde als live elkaar ontmoeten. Maar ‘for the time being’ is het een mooi alternatief.
  4. En tot slot mailen. Schiet alsjeblieft niet in de reflex om nu alles via de mail gaat doen. Dan ben je straks alleen nog bezig met het bijwerken van je mailbox. Neem nu de tijd voor persoonlijke ontwikkeling, de lastige projecten die anders blijven liggen, etc.

Wat doen jullie om een echte raamambtenaar te blijven?